Επικοινωνήστε μαζί μας

tel: +30 22290 60420
[email protected]

Διεύθυνση

Περιφερειακή οδός Χαλκίδας-Αλιβερίου, Εύβοια, 34008

Περίοδος λειτουργίας

Το κάμπινγκ Μύλος είναι ανοιχτό από 15 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου

Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας

To Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας που βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, είναι το πιο εντυπωσιακό από τα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας. Το γεγονός ότι η δομή χτίστηκε σε έναν τεχνητό λόφο και όχι σε μια υπάρχουσα πλαγιά είναι αξιοσημείωτο και προκαλεί έκπληξη. Κατά τη διάρκεια της ακμής του, το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει 6,300 άτομα.

Ξεκίνησε κάποια στιγμή τον 5ο αιώνα π.Χ., πιθανότατα μετά το πέρασμα των Περσών και την καταστροφή της πόλης. Η ορχήστρα και η σκηνή βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο. Τον 4ο αιώνα π.Χ., η μεγαλύτερη άκρη του πριονιού ήταν… Στη συνέχεια, η ορχήστραεισήλθε τρία μέτρα κάτω από το επίπεδο της σκηνής, σε έντεκα σειρές με δέκα κλίμακες η καθεμία. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ σκηνής και ορχήστρας γεφυρώθηκε με ένα θολωτό υπόγειο πέρασμα, από το οποίο προέκυψε το κέντρο της ορχήστρας.
Για τη θεμελίωση του θεάτρου χρησιμοποιήθηκε τοπικός ασβεστόλιθος, καθώς και ασβεστόλιθος για τις παρόδους. Για να μειωθεί το ύψος του κοίλου του θεάτρου, οι διάδρομοι είχαν γωνία προς την ορχήστρα. Αφού οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το θέατρο το 198 π.Χ., ξαναχτίστηκε με πιο προσιτά υλικά. Οι μπροστινοί ιωνικοί κίονες αντικαταστάθηκαν με κίονες δωρικού τύπου.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια της σκηνής και το θολωτό υπόγειο πέρασμα που οδηγεί στο κέντρο της ορχήστρας. Δυστυχώς, οι πλιατσικολόγοι έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των σειρών των καθισμάτων. Η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή ανέσκαψε το μνημείο και η Τοπική Αρχαιολογία εργάζεται επί του παρόντος για την αποκατάστασή του.